Anhydriet is een ondervloer die gipsgebonden is. Het materiaal wordt in één keer aangebracht op de ondergrond. In tegenstelling tot een zandcementdekvloer die gesmeerd wordt aangebracht, is erbij anhydriet sprake van het gieten en vloeien van de ondervloer. Er zijn een aantal kenmerken van toepassing op deze specifieke dekvloer. Een voordeel is bijvoorbeeld dat er grote oppervlakken voorzien kunnen worden van de gipsgebonden substantie zonder dat er naden ontstaan.
Anhydriet dekvloer
Een anhydriet dekvloer is niet te vergelijken met zandcement dat vooral wordt toegepast in nieuwbouw als het gaat om woningen en bedrijfspanden. Anhydriet leent zich vooral uitstekend voor de toepassing van grote oppervlakten, zoals in grote bedrijfspanden. De snelle verwerkingsmogelijkheid is namelijk een voordeel. Bovendien is er sprake van een milieubewuste oplossing en is er sprake van een arbeidsvriendelijk karakter. Het is echter niet zo dat alle toepassingen geschikt zijn, zoals in een ruimte met een hoge vochtbelasting of als er sprake is extreme eisen ten aanzien van slijtvastheid.
Toepassing anhydriet
Anhydriet kan worden omschreven als een betonachtige dekvloer, waarbij gips als basis wordt gebruikt. Het bindmiddel om het watervrije gips te verharden, is het anhydriet. In feite is er bij deze ondervloer sprake van gips zonder kristalwater. Het heeft als voordeel dat de verharding ontstaat zonder dat er sprake is van verandering van vorm. Er is dan ook sprake van een grote vormvastheid. Verder is er sprake van een prima overdracht van warmte en dat komt weer goed van pas indien er sprake is van het aanbrengen van vloerverwarming.
Droogtijd anhydriet
Anhydriet heeft na het aanbrengen natuurlijk een droogtijd. Er kan gemiddeld met een week droogtijd rekening gehouden worden per 1 cm anhydriet. Overigens moet de film na het harden van de vloer verwijderd worden om het droogproces in gang te zetten. Bovendien zorgt dit voor de basis dat er sprake is van een goede hechting voor de uiteindelijke vloerafwerking.