Linoleum is een slijtvaste vloerafwerking die slechts een dikte heeft van enkele millimeters. De indrukvastheid is enorm groot te noemen en het natuurproduct beschikt van zichzelf niet over verende kenmerken. Het belangrijkste bestanddeel van linoleum is lijnzaadolie en daar kunnen andere materialen aan toegevoegd worden. Bijvoorbeeld kurk of hars. Om deze reden zijn er ook meerdere soorten linoleumvloeren te onderscheiden.
Linoleum in allerlei soorten
Het voordeel van linoleum als vloer is dat er allerlei soorten zijn die elk weer veelzijdige mogelijkheden kennen op het gebied van afwerking. Het gaat dan onder meer om kleuren en motieven. Het is bijvoorbeeld zelfs mogelijk om een betonlook te creëren met linoleum. De betonlook is bij gietvloeren overigens eveneens erg populair. Het bij linoleumvloeren ook mogelijk om een persoonlijk tintje eraan toe te voegen. Er kan bijvoorbeeld in een figuur of afbeelding in het dessin worden opgenomen. De afwerking biedt verder mogelijkheden ten aanzien van een ruime keuze uit plinten en sierranden.
Voordelen en nadelen van linoleum
Er zijn zowel voordelen als nadelen te benoemen als het gaat om een vloer van linoleum. In de eerste plaats is de vloer sterk en duurzaam. Er is sprake van het dempen van geluid en trillingen en het materiaal ontvlamt niet snel. Ook is er sprake van stofwerende eigenschappen en is de vloer antistatisch. Het is een hygiënische vloer en wordt om die reden onder meer toegepast in ziekenhuizen. Een nadeel van linoleum is de vloer en voor natte ruimtes is deze vloerafwerking minder geschikt.
Linoleum aanbrengen
Linoleum bestaat in verschillende vormen. Het hangt dan ook af van de vorm af op welke wijze de vloer wordt aangebracht. Er zijn bijvoorbeeld tegels van, maar er kan ook gekozen worden voor stroken of banen. Het aanbrengen van linoleum is een vak apart en de ondergrond dient vlak te zijn. De stroken of tegels wordt rechtstreeks op de ondervloer gelijmd, waarbij de naden aan elkaar worden gelast.